Wat is er nu leuker dan voorlezen? Het is gezellig voor jou als ouder én het is goed voor de woordenschat en ontwikkeling van je kind. Precies om die reden hebben CPNB en de Stichting Lezen de Nationale Voorleesdagen in het leven geroepen. Ook in 2025 vinden die weer plaats: van 22 januari t/m 1 februari 2025. Maar wat zijn nu leuke boeken om uit voor te lezen? En welke voorleestips mag je niet missen, zowel voor de Nationale Voorleesdagen 2025 als voor de rest van het jaar?
Wat is het doel van de Nationale Voorleesdagen?
De Nationale Voorleesdagen zijn een initiatief van de Stichting Lezen en de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (ook wel CPNB) met als doel om voorlezen te stimuleren bij ouders. Voorlezen is namelijk heel goed voor de ontwikkeling bij kinderen. Het draagt bij aan tekstbegrip, vergroot hun woordenschat, stimuleert het inlevingsvermogen en helpt ook om latere leeftijd zelf te kunnen lezen en schrijven.
Ook wakkert voorlezen het leesplezier aan bij je kind. Door de komst van internet, tablets en telefoons lezen veel kinderen in de basisschool- en middelbare-school-leeftijd een stuk minder dan vroeger. Door je kind met gezellige voorleeskwartiertjes te laten zien hoe leuk (samen) lezen is, zal je kind op latere leeftijd meer zelf lezen. Ook helpt het je kind om zelf beter en sneller te leren lezen.
Los daarvan steekt je kind veel dingen op over de wereld én leert het nieuwe woorden als je voorleest. Uit onderzoek blijkt dat kinderen 1.000 nieuwe woorden per jaar leren door slechts 15 minuten voorlezen per dag. Zeker de moeite waard dus, los van het feit dat voorlezen sowieso een gezellig moment samen is.
Wat zijn leuke boeken voor de Nationale Voorleesdagen 2025?
Kies natuurlijk vooral het prentenboek waar jouw kind enthousiast van wordt. Misschien hebben jullie samen al een grote favoriet of een kast vol met mooie boeken. Maar het is zeker leuk om er af en toe nieuwe boeken bij te kopen, zodat je kind nieuwe verhalen en daarmee ook nieuwe woorden en situaties leert kennen.
Als je nog leuk voorleesvoer zoekt voor de Nationale Voorleesdagen 2025, dan is sowieso de Prentenboeken Top 10 voor 2025 een grote aanrader. Deze boeken zijn verkozen tot de leukste Nederlandse kinderboeken van het jaar door een groep van docenten, boekhandelaren en bibliotheekmedewerkers. Wist je dat we bij Studio Bambacht al deze 10 boeken verkopen? Dit zijn ze:
- ‘Rinus’ door Ingrid en Dieter Schubert
- ‘De Boebalas’ door Nancy Bosmans & Lisa van Winsen
- ‘Het huisje zonder heks’ door Sophie Pluim
- ‘Een toren van tijgers’ door Lizette de Koning & Gareth Lucas
- ‘Vos en Vis’ door Daan Remmerts de Vries
- ‘Ga je mij kietelen?’ door Mies van Hout
- ‘Leeuwenlessen’ door Jon Agee
- ‘De bril van Beer’ door Leo Timmers
- ‘Maak plaats!’ door Karen Yin & Nelleke Verhoeff
- ‘We bakken een dierentuin’ door Marit Törnqvist
Maar er zijn natuurlijk nog veel meer leuke prentenboeken. Zo zijn de boeken uit de Prentenboeken Top 10 van 2024 ook nog steeds een aanrader. En ken je ook de volgende boeken al: ‘Help! Een verrassing!’, ‘Allemaal de liefste’ en ‘Laat maar los, Koala’? Dat zijn een paar van onze persoonlijke favorieten.
Wat doet voorlezen met een kind?
Al vanaf jonge leeftijd heeft voorlezen veel voordelen. Een paar belangrijke voordelen zijn:
- Als je kinderen op jonge leeftijd voorleest, is de kans groter dat ze er op latere leeftijd met plezier zelf een boek bij pakken.
- Voorlezen stimuleert de creativiteit en prikkelt de fantasie van kinderen.
- Met het voorlezen stimuleer je de taalvaardigheid van je kind.
- Voorlezen vergroot de woordenschat van kinderen.
- Je kind leert door het lezen de wereld beter te begrijpen. Er bestaan boeken over allerlei situaties in het leven. Van grote broer/zus worden tot verhuizen.
- Voorlezen helpt bij de emotionele ontwikkeling. Kinderen leren empathie te krijgen voor anderen doordat ze met de personages meeleven en emoties van de personages meekrijgen. Ook kunnen ze daardoor hun eigen emoties beter benoemen.
Onze beste voorleestips voor de Nationale Voorleesdagen 2025
Heb jij de prentenboeken al klaarliggen voor de Nationale Voorleesdagen 2025? Of lees je misschien, ook los van deze dagen, altijd al met veel plezier boeken voor? We maken voorlezen graag nóg leuker. Dit zijn 6 tips waarmee je van voorlezen voor je kind en voor jezelf echt een feestje maakt.
- Houd de voorleesmomenten kort. Heb je niet altijd tijd om voor te lezen? Weet dan dat je er echt geen half uur voor hoeft uit te trekken. Voor jonge kinderen is 5 minuten vaak al lang zat. Ze hebben meestal toch nog niet de concentratie om 15 minuten aandachtig naar een verhaal te luisteren.
- Bekijk samen de titel en omslag en praat daarover voordat je het boek openslaat. Zo maak je je kind alvast nieuwsgierig. Vraag je kind ook of het een idee heeft waar het verhaal over zal gaan. Daarmee wakker je de voorlees-voorpret extra aan.
- Laat je kind aan het woord tijdens het lezen. Vraag bijvoorbeeld aan je kind wat hij of zij van een keuze van het hoofdpersonage vindt. Of informeer of je kind zelf weleens zoiets heeft meegemaakt of gevoeld. En misschien kan je kind voorspellen hoe het verhaal verdergaat. Hoe dan ook, het is onwijs leuk om je kind erbij te betrekken.
- Lees de allerjongsten voor uit kartonboekjes. Die zijn ideaal voor baby’s en dreumesen die nog veel aan dingen zitten of er zelfs aan sabbelen. Deze boekjes kunnen een stootje prima verdragen en zijn zo schoongemaakt als je kind er met vieze vingers aan zit.
- Laat oudere kinderen voorlezen. Heb je een kind dat zelf al kan lezen en een wat jonger kind? Dan is het heel leuk om het oudere kind de rol van voorlezer te geven. Daar leert de voorlezer beter door te lezen en het is ook een gezellig moment met het broertje of zusje samen.
- Bedenk een vast voorleesmoment. Kijk of je een ritueel kunt maken van het voorlezen. Doe het bijvoorbeeld elke avond voor het slapengaan of elke middag voordat je gaat koken. Zo wordt het voor je kind voorspelbaar dat je er om een bepaalde tijd een boek bij pakt.
Wil je meer leuke tips voor het voorlezen ontdekken? Spiek dan bij onze 12 voorleestips.
Hoe houd je het lezen leuk, ook als je al tig keer hetzelfde boek hebt voorgelezen?
Je herkent het vast wel: je hebt een kast vol boeken, maar je kind grijpt elke keer hetzelfde boekje uit de verzameling. “Alwéér dit boek!”, verzucht je misschien af en toe. Maar voor kinderen is het juist leuk om vaker hetzelfde boek voorgelezen te krijgen. Ze weten dan hoe het verhaal loopt en vinden het geweldig dat ze het verloop kunnen voorspellen.
Word jij minder enthousiast van steeds weer hetzelfde verhaal? Bekijk dan onze 6 tips om hetzelfde boek 100x voorlezen ook voor jou leuker te maken.
Bestel nu jouw lievelings-prentenboek voor de Nationale Voorleesdagen 2025
Wil je een leuk boekcadeau geven aan een jarige of vind je het leuk om nieuw voorleesvoer te hebben voor je kind? Bestel direct jouw favoriete voorleesboek bij Studio Bambacht. We hebben de top 10 boeken voor de Nationale Voorleesdagen 2025 allemaal in onze webshop staan, maar verkopen ook nog talloze andere voorleesboeken. Keuze voor nieuw leesvoer genoeg!
Kies vooral jouw favoriet. En kom je er niet uit? Laat het ons weten via info@studiobambacht.nl . Dan geven we je graag persoonlijke boekentips.
Veelgestelde vragen over de Nationale Voorleesdagen 2025
Wat is het prentenboek van het jaar 2025?
Het boek ‘Rinus’ is verkozen tot prentenboek van het jaar 2025. Dit mooie en vrolijke boek is geschreven door Ingrid en Dieter Schubert. Het bevat niet alleen prachtige illustraties, maar ook een mooi verhaal vol herkenning. Ook de andere boeken uit de Prentenboeken Top 10 voor 2025 zijn trouwens stuk voor stuk aanraders.
Wanneer zijn de Nationale Voorleesdagen in 2025?
In 2025 zijn de Nationale Voorleesdagen van 22 januari t/m 1 februari. Traditiegetrouw vinden deze dagen meestal eind januari/begin februari plaats.
Hoe oud begin je met voorlezen?
Al vanaf zo’n 4 maanden is het leuk om je kind voor te lezen. Een baby zal de inhoud van het verhaal nog niet snappen, maar vindt het wel al leuk om jouw stem te horen, plaatjes te kijken of misschien aan dingen in het boekje te voelen. Voor de allerkleinsten zijn specifiek kartonboekjes of stoffen boekjes heel leuk. Daar kunnen kinderen al voelend, sabbelend of luisterend van alles aan ontdekken.