1127 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

Speelt jouw kind niet met speelgoed? Soms zit het probleem hem erin dat je te veel speelgoed hebt liggen. Dé oplossing daarvoor? Toy rotation. Oftewel: regelmatig speelgoed wegleggen en ander speelgoed toevoegen. Daardoor voelt het voor je kind alsof er continu nieuw speelgoed bij komt en raakt het minder snel verveeld of overprikkeld door een volle speelgoedkast. Hoe werkt toy rotation precies en hoe pas je het goed toe?

Wat is toy rotation?

Toy rotation houdt in dat je regelmatig speelgoed opbergt om het in te wisselen voor ander speelgoed dat je hebt liggen. Zo heb je een kleiner aantal stuks speelgoed voor het grijpen liggen en voorkom je dat je kind overweldigd raakt. Je legt dus niet al het speelgoed tegelijk in de speelgoedkast, maar legt steeds andere items voor je kind klaar. Daardoor is de keuze aan speelgoedopties kleiner.

Waarom doe je toy rotation?

Te veel speelgoed is vaak een belangrijke reden waarom een kind niet speelt. Less is more. Dat geldt niet alleen voor bepaalde dresscodes, maar ook zeker in je speelgoedkast. Om deze redenen is toy rotation voordelig:

  • Kinderen kunnen zo beter gefocust spelen. Als er heel veel speelgoed om het kind heen ligt, leidt dat vooral af en raakt je kind misschien te overprikkeld om met maar één ding te spelen.
  • Je kind krijgt minder snel keuzestress door te veel speelgoed. Als er heel veel ligt, waar speel je dan als eerste mee? Onderzoek laat zien dat kinderen die 4 stuks speelgoed krijgen, zich beter en langer vermaken dan kinderen die uit 16 stuks speelgoed kunnen kiezen.
  • Het zorgt voor meer creativiteit tijdens het spel. Als er niet veel speelgoed ligt, worden kinderen aangemoedigd om ook met weinig spullen zelf een leuk spel te bedenken.
  • Je kind raakt minder snel uitgekeken op speelgoed. Als je regelmatig iets “nieuws” van zolder tevoorschijn tovert, dan voelt het voor je kind alsof er steeds nieuw speelgoed bij komt. Ook als het speelgoed is dat jullie al een tijdje hadden liggen.
  • Je kunt onderzoeken waar je kind het liefst mee speelt. Als je niet al het speelgoed tegelijk hebt liggen, kun je beter opmerken welk speelgoed je kind er keer op keer bij pakt en welk speelgoed ongebruikt blijft liggen. Dat helpt jou om gerichter speelgoed uit te zoeken.
  • Toy rotation geeft meer overzicht op de speelplek. Dat is fijn voor jou als ouder. Je struikelt niet meer over het speelgoed op de vloer en hebt geen uitpuilende kasten. Maar het is ook goed voor kinderen. Ze kunnen daardoor gerichter leren op te ruimen en spelen op een plek met minder rondslingerende spullen.

Lees ook: Help, mijn kind speelt niet met speelgoed!

Hoe pas je toy rotation goed toe?

Ben je overtuigd dat toy rotation voor jou en je kind een goed idee is? Dan ga je er in 4 stappen mee aan de slag. 

1. Ruim eerst je speelgoedkast op

Starten met toy rotation begint met overzicht creëren. Wat heb je eigenlijk liggen aan speelgoed? Wat houd je en wat mag er weg? Plan er een moment voor vrij, het liefst zonder je kind(eren), om de speelgoedverzameling kritisch door te gaan. 


Het volgende helpt daarbij:

  • Gooi speelgoed dat kapot is weg. Hetzelfde geldt voor sets die niet meer compleet zijn of puzzels waarvan je stukjes mist.
  • Zoek uit voor welk speelgoed je kind te oud is. Is je kind ergens duidelijk mee uitgespeeld? Berg het dan op voor eventuele gezinsuitbreiding of geef het aan jongere vriendjes, vriendinnetjes of neven of nichten.
  • Voor welk speelgoed is je kind nog te jong? Berg dat ergens apart op in een doos, zodat je het kunt aanbieden zodra je kind er oud genoeg voor is.
  • Check hoeveel speelgoed je hebt. Heb je dingen dubbel? Heb je van sommige typen speelgoed wel heel veel? Doe dan het liefst een paar dingen weg om voor overzicht te zorgen. Verkoop die spullen (bijvoorbeeld via Marktplaats, Vinted of de vrijmarkt) of geef ze aan familieleden, vrienden of de kringloopwinkel. 

2. Berg het speelgoed via een handig systeem op

Zoek nu een plek uit waar je speelgoed kunt opruimen dat je op dit moment niet in gebruik hebt. Dat kan bijvoorbeeld de zolder, kelder of een kast in de kinderkamer zijn. Zorg dat je kind er niet zomaar bij kan komen. Stop het speelgoed bijvoorbeeld in een paar opbergdozen op zolder weg.


Sorteer daarbij het speelgoed in categorieën. Doe bijvoorbeeld het open-einde-speelgoed bij elkaar, net als spelletjes, boeken of houten speelgoed. Zo heb je meer overzicht en weet je snel uit welke doos je iets kunt pakken als het tijd is om er nieuw speelgoed bij te halen.


Lees ook: Hoeveel speelgoed heeft mijn kind nodig?

3. Richt de speelhoek in

Nu is het tijd om de speelhoek of -kamer van je kind in te richten met speelgoeditems. Kies een bepaald aantal items voor de speelgoedkast of -hoek en leg die daar neer. Het helpt– zoals je inmiddels weet – om niet te veel items te hebben.


Dit zijn een paar tips om de speelhoek zo in te richten dat je kind er met nog meer plezier in speelt:

  • Zet zo’n 6-12 items in de kast, zodat je kind overzicht heeft van wat er allemaal is.
  • Berg speelgoed als blokken of Duplo in mandjes op en houd ze gescheiden. Dan kan je kind ze er snel bij pakken.
  • Leg in de kast alleen speelgoed dat past bij de ontwikkelingsleeftijd van je kind.
  • Houd speelgoed van verschillende kinderen apart, zeker als er veel leeftijdsverschil is. Geef dan bijvoorbeeld elk kind een eigen plank in de speelgoedkast. Let er ook op dat je dreumes niet bij speelgoed met kleine onderdelen kan komen. 

4. Zorg voor een mix van open-einde- en suggestief speelgoed

In speelgoedwinkels zie je vaak suggestief speelgoed. Dat is speelgoed waarvan het doel al vaststaat. Denk aan muziekinstrumenten, poppenbedjes of rijgkralen. Hoewel dat óók heel leuk speelgoed is, is het zeker aan te raden om voor je kind vooral veel open-einde-speelgoed te kopen. Dat is speelgoed waarvan het doel nog niet vaststaat, waardoor je kind er zelf allerlei spellen mee kan bedenken.


Voorbeelden hiervan zijn houten blokken, magnetische tegels, speelzijde, Stapelstein-stenen, loose parts en sensorische pittenzakjes. Die kun je op eindeloos veel manieren gebruiken én met van alles combineren en groeit met kind mee.


Als je met toy rotation aan de slag gaat, is het dus handig om in ieder geval een paar typen open-einde-speelgoed in huis te halen. Zorg er ook voor dat er altijd een paar typen open-einde-speelgoed in de kast staan. Dan raakt je kind sowieso minder snel uitgespeeld.

5. Ga met de toy rotation aan de slag

Nu is het roteren geblazen! Je kind heeft inmiddels een tijdje gespeeld met al het leuke speelgoed dat in de speelhoek staat. Je gaat nu de items omwisselen. Toy rotation kun je op 2 manieren aanpakken:

  1. Wissel elke 1-2 weken een keer de volledige speelgoedkast om.
  2. Roteer alleen het speelgoed dat je kind nauwelijks gebruikt.

Wij raden aan om zoveel mogelijk voor optie 2 te kiezen, tenzij je kind echt bijna niet speelt. Voor kinderen kan het wat verwarrend zijn als in één keer hun lievelingsitem niet meer in de kast ligt. Het is ook zeker aan te raden om de lievelingsitems van je kind te laten staan, zodat je kind die er altijd bij kan pakken.


Let op: doe items waar je kind niet of nauwelijks mee speelt, niet direct weg. Het kan best zijn dat dit speelgoed nu nog te lastig is voor je kind of nu nog niet past bij zijn belevingswereld. Maar het zou zomaar kunnen dat je kind er over een paar maanden wel weg van is en graag mee speelt. 

6. Help je kind bij het spelen

Het is een grote misvatting dat kinderen zichzelf wel kunnen vermaken. Dat klopt deels, maar vaak hebben kinderen in het begin een klein beetje hulp nodig. Dat geldt zeker als je een nieuw item introduceert. Wat dan helpt om je kind er zelf mee aan het spelen te krijgen? Zet een invitation to play klaar. Dus maak een start met bijvoorbeeld een bouwwerk of een spel en daag je kind uit om daarmee verder te gaan.


Bouw bijvoorbeeld de basis van de toren en vraag je kind of hij of zij de toren kan afmaken. Of zet zelf bepaalde items bij elkaar om zo te laten zien hoe je kind ze samen kan gebruiken. 


Door een invitation to play laat je je kind zien wat het met speelgoed kan, maar dan zonder alles voor te kauwen. Er blijft ruimte over voor de creativiteit van je kind. Ook moedig je je kind zo aan om zelfstandig te spelen. 

Invitation to play met Bauspiel blokken

Welk speelgoed mag niet ontbreken in je speelgoedkast?

Als je start met toy rotation, wil je vast weten met welk speelgoed de meeste kinderen nooit uitgespeeld raken. Dit zijn voorbeelden van populair speelgoed bij veel kinderen, vanaf de dreumesleeftijd totdat ze wat ouder zijn:

  • Houten blokken zorgen voor eindeloos veel bouwmogelijkheden. Ze zijn goed voor de motoriek en de oog-handcoördinatie en kinderen kunnen er een compleet eigen fantasiewereld mee creëren. Wij hebben onder andere de mooie, duurzame houten blokken van Bauspiel, Plantoys en Abel.
  • Stapelstein-stenen – wie kent ze niet? Deze stapelstenen zijn razend populair, omdat ze zowel binnen- als buitenspel promoten. Gebruik ze om overheen te stappen, om op te bouwen of om leuke gooispelletjes mee te spelen. Alles kan!
  • Speelzijde is een verrassend type speelgoed. Het lijkt alleen maar een zijde-doek, maar kan in de fantasiewereld van kinderen alles zijn en worden. Kinderen kunnen er complete verkleedfeestjes mee houden, het zijde omtoveren tot een landschap, er poppendekens van maken of er kiekeboe mee spelen. Hoe leuk!
  • Houten dieren (zoals die van Holztiger) zijn ideaal voor leuke rollenspellen. Je kinderen leren er de diersoorten beter mee kennen, kunnen dierengeluiden leren maken en kunnen er complete spellen mee bedenken. Heel leuk te combineren met bijna al het andere open-einde-speelgoed!
  • Sensorische pittenzakjes zijn ideaal voor gooispelletjes, als stapstenen, als rijbaan voor voertuigen en voor nog 1001 toepassingen. Zelfs de allerjongsten beleven er al plezier aan door bijvoorbeeld naar het knispergeluid te luisteren en aan de zakjes te voelen.
  • Houten voertuigen zijn bij veel kinderen groot favoriet. Wie vindt het nu niet leuk om van A naar B te rijden en daar complete fantasiewerelden omheen te bedenken. Ga voor leuke houten auto’s of zoek het wat groter op. We hebben zelfs een houten brandweerwagen en een hijskraan.
  • Ballen zijn typisch speelgoed dat nooit verveelt. Het moedigt kinderen aan om lekker te bewegen en is ook voor buiten heel leuk. Je kunt er niet alleen mee overgooien, maar ook spelletjes mee bedenken. We hebben onder andere de sensorische ballen van Natruba (zoals deze). Ook fijn: die zijn van zacht rubber gemaakt, waardoor je kind er minder snel dingen mee kapot gooit.
  • Boeken zijn, naast speelgoed, onmisbaar in de speelgoedkast. Zoek een paar mooie prentenboeken uit waar je kind zelf doorheen kan bladeren en waaruit jij kunt voorlezen. Ook voor boeken is het trouwens aan te raden om ze te roteren. Zo kan je kind steeds weer een nieuw verhaal lezen en komen “oude” verhaaltjes nog eens terug. Veel kinderen vinden het fantastisch als ze zich nog precies herinneren hoe het verhaal verdergaat.

Open-einde-speelgoed kopen voor jouw kind?

Wil je jouw speelgoedkast vullen met open-einde-speelgoed dat nooit verveelt? Dan zit je bij Studio Bambacht goed. Wij hebben een groot aanbod aan open-einde-speelgoed waar je alle kanten mee op kunt.

Heb je vragen over toy rotation of over het speelgoed dat bij jouw kind past? Mail Iris dan via info@studiobambacht.nl of zet je vraag in de chat. Dan denkt ze graag mee voor goede speelgoedtips.