Je kent het vast wel: net als je aan het koken bent of rustig een kop koffie wilt drinken, hoor je: “Mama, papa, wil je met mij spelen?”. Natuurlijk is samen spelen leuk en belangrijk, maar het is ook fijn voor jou én belangrijk voor je kind dat het zichzelf kan vermaken. Zo heb jij nog eens een moment voor jezelf én stimuleer je de creativiteit en zelfstandigheid van je kind. Hoe je jouw kind zelfstandig kunt leren spelen? We delen onze beste tips met je.
Waarom is zelfstandig leren spelen belangrijk?
Het is belangrijk dat je kind leert om zelfstandig te spelen, omdat er niet altijd een speelkameraadje aanwezig is. Je kind moet dus ook leren om zonder een volwassene of een leeftijdsgenootje erbij te spelen. Bovendien bevordert zelfstandig spelen de fantasie, creativiteit en zelfstandigheid van je kind. Ook leert je kind dankzij zelfstandig spel waar het zelf toe in staat is. Dat zorgt weer voor extra zelfvertrouwen.

Vanaf welke leeftijd kan mijn kind zelfstandig spelen?
Je kind zelfstandig leren spelen kan al vanaf ongeveer 6 maanden. Een baby van een half jaar oud kan zichzelf korte momenten vermaken door te spelen met eenvoudig babyspeelgoed. Voorbeelden daarvan zijn pittenzakjes, speelzijde en stapeltorens. Ook Stapelstein is al vanaf jonge leeftijd heel leuk.
Naarmate je kind ouder wordt, kan het steeds langer zelfstandig spelen. Verwacht niet dat je kind meteen een kwartier zelfstandig speelt zonder jou te storen. Begin met een paar minuten en bouw de tijd uit. Tussen de 1 en 2 jaar oud kun je al zien dat je kind dan een tijdje achter elkaar zelfstandig bezig kan zijn. Natuurlijk verschilt dit per kind. Maar oefening baart kunst!

Hoe kun je je kind zelfstandig leren spelen?
Zelfstandig spelen is een vaardigheid die je kind kan leren. En jij kunt daar een handje bij helpen! Met deze 8 tips stimuleer je je kind om zelfstandig te leren spelen (en dat ook nog leuk te vinden).
1. Geef je kind open-einde-speelgoed
Open-einde-speelgoed is perfect om je kind zelfstandig te leren spelen. Dit speelgoed daagt je kind uit om zelf het spel te bedenken. Voorbeelden van open-einde-speelgoed zijn magnetische tegels, houten blokken, speelzijde, Stapelstein-stenen en pittenzakjes.
In tegenstelling tot passief speelgoed, zoals een keyboard dat automatisch muziek maakt na één druk op de knop, blijft open-einde-speelgoed lang interessant. Je kind moet er zelf actief dingen mee doen om het speelgoed leuk te maken. Daardoor stimuleert het je kind om met creatieve ideeën te komen en zelfstandig met speelgoed bezig te zijn.
Tip 2. Zet de eerste keer een invitation to play klaar
Vind je kind het lastig om zelf te starten met spelen? Maak dan een invitation to play. Dit betekent dat je het speelgoed alvast op een aantrekkelijke manier neerzet of dat jij een voorbeeld geeft hoe je kind ermee kan spelen. Zo is magnetisch bouwen met magnetische tegels in het begin best lastig om onder de knie te krijgen. Als jij het eerste aanzetje geeft voor een bouwwerk, kan je kind daar vervolgens enthousiast op voortborduren.
Let op: zet niet elke keer zelf de opstelling neer. Dan leert je kind namelijk dat jij altijd het spel bedenkt. Wissel af, zodat je kind uitgedaagd wordt om ook zelf soms from scratch het spel te verzinnen.



Tip 3. Beperk de schermtijd voor je kind
Hoe verleidelijk het ook is om je kind soms even achter de iPad of tv te zetten, schermen maken je kind passief. Ze beperken het vermogen van je kind om zelfstandig te spelen. Als je kind veel tijd doorbrengt achter een scherm, leert het dat vermaak altijd van buitenaf komt. Dit maakt het moeilijker om zelf fantasierijk te spelen. Door de schermtijd te beperken en in plaats daarvan open-einde-speelgoed aan te bieden, kan je kind beter leren zichzelf te vermaken.
Daarnaast is minder schermtijd belangrijk om overprikkeling te voorkomen. Je kind kan ook moe en geïrriteerd raken door schermen, waardoor het al helemaal niet meer tot spel komt. Door genoeg schermvrije momenten in te lassen, heeft je kind meer energie om zelfstandig te spelen.
Tip 4. Geef je grenzen aan
Het is belangrijk om duidelijk je grenen aan te geven, bijvoorbeeld: "ik ga nu eerst mijn koffie opdrinken, daarna kom ik met je spelen." Grenzen geven een kind duidelijkheid. Dit helpt je kind om zelfstandig te spelen, omdat je kind oz weet dat er daarna ook tijd is om samen te spelen.
Tip 5. Bied niet te veel speelgoed tegelijk aan
Heb je het gevoel dat je kind snel verveeld raakt? Dan is het probleem meestal niet te weinig speelgoed, maar juist een overload aan speelgoedopties. In dat geval kan toy rotation dé oplossing zijn. Dit betekent dat je niet al het speelgoed standaard in de speelhoek laat staan, maar regelmatig speelgoed omwisselt. Berg een deel van het speelgoed op en ruil het na een tijdje om voor iets anders. Zo lijkt speelgoed steeds nieuw en uitdagend, en voorkom je dat je kind overweldigd raakt en daarom maar stopt met spelen.
Deze aanpak helpt kinderen om beter te focussen op het spelen en stimuleert hun creativiteit. Ook dat helpt weer om je kind langer zelfstandig te laten spelen.
Lees ook: Hoeveel speelgoed heeft mijn kind nodig? Hét deskundige antwoord.

Tip 6. Kijk goed wat voor speelgoed je kind aanspreekt
Ieder kind vindt weer ander speelgoed leuk. Heeft jouw kind bepaald speelgoed waar het steeds naar teruggrijpt? Observeer eens goed: wat trekt jouw kind aan? Houdt je kind van creatief bezig zijn? Is je kind graag buiten? Of is je kind gek op sensorisch speelgoed, bijvoorbeeld door in de weer te zijn met speelrijst of kinetisch zand? Zodra je hierachter bent, kun je gericht speelgoed aanschaffen dat past bij de interesses van je kind.
Zet daarnaast speelgoed waar je kind niet naar omkijkt opzij en voeg af en toe iets nieuws toe. Zo blijft zelfstandig spelen leuk en aantrekkelijk!
Tip 7. Zorg voor een prikkelarme omgeving
Om zelfstandig te kunnen spelen, heeft je kind rust en concentratie nodig. Zo min mogelijk prikkels dus! Sommige kinderen raken snel afgeleid en hebben dan meteen geen zin meer om te spelen. Zet daarom de tv of radio uit tijdens het spelen om te veel prikkels te voorkomen. Ook helpt het als je niet zelf ondertussen naar een luidruchtig filmpje op je telefoon kijkt.
Probeer ook niet te druk om je kind heen te bewegen tijdens het spel. Als jij gestrest bent of fanatiek heen en weer loopt, is het voor je kind ook lastiger om relaxed te blijven spelen. Probeer zelf rustig en geconcentreerd ergens mee bezig te zijn als je kind speelt. Zo kan je kind zich beter focussen en langer zelfstandig blijven spelen.
Tip 8. Moedig je kind aan bij het spelen
Kinderen zijn dol op complimentjes en aanmoedigingen. Het helpt al helemaal als je je kind aanmoedigt in zijn of haar manier van spelen. Ook als jij misschien liever zou zien dat je kind knutselt in plaats van altijd achter ballen aan te rennen. Laat je eigen verwachtingen of frustraties los en accepteer hoe jouw kind speelt. Dus blijf je kind zelfs aanmoedigen als het steeds dezelfde toren bouwt of elke keer weer die ene speelset erbij pakt. Laat het los en moedig je kind alsnog aan om te spelen op die unieke eigen manier.
Bestel leuk én leerzaam speelgoed bij Studio Bambacht
Ben je op zoek naar speelgoed dat je kind helpt om zelfstandig te leren spelen? Bij Studio Bambacht vind je prachtig speelgoed, zoals houten blokken, Stapelstein-stenen en magnetische tegels. Hiermee kan jouw kind eindeloos zelf aan de slag gaan. Bekijk alle opties en bestel direct jouw favoriete speelgoed voor je kind.
Plaats je je bestelling op een werkdag vóór 16:00 uur? Dan gaat het speelgoed vandaag nog op de post.
*Bestel je gepersonaliseerde items mee? Dan is de levertijd is 1-5 werkdagen.
Veelgestelde vragen over zelfstandig spelen
Hoe leer je je kind zelfstandig spelen?
Je kunt je kind zelfstandig leren spelen door open-einde-speelgoed aan te bieden, speelgoed regelmatig te rouleren (toy rotation), schermtijd te beperken en te zorgen voor een rustige omgeving. Ook helpt het om de speelvoorkeur van je kind te herkennen en het speelgoed daarop af te stemmen. Zo houdt het ene kind meer van sensorisch speelgoed, knutselt een ander kind graag en vindt een ander kind het fijn om met speelgoed te kunnen bouwen.
Hoe leer je een peuter zelfstandig spelen?
Je leert je peuter om zelfstandig te spelen door vooral niet te veel speelgoed tegelijk aan te bieden. Rouleer regelmatig het speelgoed in de speelhoek, zodat je kind niet overweldigd raakt. Kijk verder goed wat voor type speler jouw kind is. Houdt je kind van knutselen of meer van sensorisch spel, buiten spelen of iets heel anders? Pas daar het speelgoed op aan dat je in huis haalt. Zo maak je het spelen aantrekkelijker.
Daarnaast helpt het om niet te snel in te grijpen tijdens het spel en je kind zelf te laten stoeien met open-einde-speelgoed. Met wat geduld kunnen de leukste spellen ontstaan.
Wanneer kan een baby zelfstandig spelen?
Je baby kan vanaf ongeveer 6 maanden al een klein beetje zelfstandig spelen. De meeste baby’s kunnen zich maar kort concentreren, dus verwacht er niet te veel van. Maar als je je kind af en toe kort zelfstandig laat spelen, zal het steeds beter gaan. Vanaf zo’n 2-3 jaar kunnen de meeste kinderen langere tijd zelfstandig spelen.