Spelen is de hoogste vorm van onderzoeken, zo zei Albert Einstein vroeger. Spelen is dan ook om allerlei redenen goed voor je kind. Ook als je kind het lastig vindt om zelfstandig tot spel te komen, kun je hem of haar zover krijgen. Misschien heb je op sociale media mooie plaatjes gezien van speldecors. Dit noemen we een ‘invitation to play’. Hiermee geef je je kind een eerste zetje in de rug richting spelen. Wedden dat je kind daarna alsnog tot zelfstandig spel komt! Hoe je dat doet? Lees alles over deze spelvorm in dit informatieve blog.
Wat is invitation to play?
‘Invitation to play’ betekent letterlijk ‘een uitnodiging tot spel’. Dat is ook precies wat het is. Je zet zelf alvast een opstelling van één of meerdere speelgoeditems klaar, zodat je kind daar direct zelf mee kan spelen. Hiermee breng je specifiek deze items onder de aandacht, waardoor je kind er eerder iets mee zal doen. Er is verder geen doel bij het spelen, dus je kind kan de eigen creativiteit en fantasie op het spel loslaten.
Dat klinkt best simpel toch? En dat is het ook. Op Instagram en Pinterest vind je uiteraard de meest prachtige bouwwerken die zijn klaargezet door ouders. Dat is leuk, maar zo ingewikkeld hoeft het niet te zijn. Een invitation to play kan er ook heel simpel uitzien. Het kan al betekenen dat jij een paar blokken op elkaar zet en je kind uitdaagt om verder te bouwen aan “de allerhoogste blokkentoren ooit”.
Het doel is enkel en alleen om je kind een startpunt te geven voor het spel. Zo kan je kind nieuwe connecties maken die het niet eerder had bedacht. Doordat je kindje het speelgoed ziet staan, wil hij of zij er ongetwijfeld mee gaan spelen. Zo stimuleer je het spel van je kind op een speelse en intuïtieve manier.



Waarom een invitation to play klaarzetten?
Door regelmatig een invitation to play aan te bieden, stimuleer je het spel van je kind op een speelse en intuïtieve manier. Dit zijn de belangrijkste voordelen ervan:
- Je prikkelt de fantasie van je kind, doordat je zoon of dochter het spel zelf bedenkt.
- Ook wordt je kind er creatiever door: het leert hoe je speelgoed nog meer kunt gebruiken dan op de standaard manieren.
- Je kind krijgt inspiratie om op een andere manier met speelgoed te spelen.
- Je kunt vergeten speelgoed opnieuw onder de aandacht brengen.
- Je stimuleert je kind om zelfstandig te leren spelen en zelf te zien wat het met speelgoed kan doen.
- Het is een leuke manier om verschillende soorten speelgoed te combineren.
- Het is een goede manier om schermtijd te verminderen. Als je een invitation to play klaarzet, kan je kind misschien wél spelen terwijl jij kookt of opruimt. Geen tablet meer nodig!
Hoe zet je een invitation to play klaar?
Wij dagen je graag uit om deze week een invitation to play klaar te zetten. Hierbij is het vooral belangrijk om je af te vragen wat je kindje leuk vindt om mee te spelen. Duik de speelgoedkast in en pak wat jou inspireert voor een speldecor. Vervolgens ga je het speelgoed neerzetten. Als je de invitation to play in alle rust hebt klaargezet, is het tijd om je kind te verrassen.
Dit zijn een paar tips om een mooie invitation to play neer te zetten:
- Zet de invitation to play klaar als de kinderen niet thuis zijn of in bed liggen.
- Gebruik mandjes, dienbladen, etc. om het speelgoed aantrekkelijk neer te zetten.
- Raak niet gefrustreerd als jouw kindje het decor meteen sloopt. Het doel is niet om te spelen op de manier die jij had bedacht. Als je kind slopen leuk vindt, is dat ook een vorm van spelen.
- Zet eens speelgoed klaar waar je kind niet vaak naar omkijkt. Combineer het eventueel met ander speelgoed en laat je verrassen door wat je kind ermee verzint.
- Zet niet té veel speelgoed klaar, maar bijvoorbeeld slechts een paar blokken of een kleine setting van magnetische tegels. Dan kan je kind het spel nog steeds zelf invullen.
- Start alvast met een bouwwerk, zoals een halve toren of een mooi patroon van regenbogen en vraag je kind om dat af te maken.
- Leg allerlei items neer. Daag je kind uit om ze te sorteren, bijvoorbeeld op kleur of formaat.
Wat als je kind niet tot spel komt?
Komt jouw kindje echt niet tot spel? Als je kindje niet direct in actie komt, is dat helemaal niet erg. Het ene kind duikt gelijk op de speluitnodiging, terwijl het andere even de kat uit de boom kijkt of een beetje hulp nodig heeft om de speelflow te pakken te krijgen.
Met dit stappenplan kun je je kind alsnog zover krijgen om lekker aan het spelen te slaan:
- Speel eerst 10 minuten mee.
- Geef dan iets aan als “Ik ga nu even opruimen in huis. Over 5 minuutjes kom ik weer bij jou kijken!”.
- Ga na die 5 minuten daadwerkelijk bij je kindje kijken en beloon met een succeservaring zoals “Wat heb je dit mooi gebouwd! Wat fijn dat je mij even mijn klusje liet doen!”.
Met dat compliment stimuleer je je kind om vaker zelfstandig te spelen en zelf iets te bedenken met het speelgoed.
Extra tip: roteer met speelgoed
Soms is een overload aan speelgoed de reden dat je kindje niet tot spel komt. Het raakt dan zo overweldigd van al het speelgoed dat het niet weet waar als eerste mee te spelen. Toy rotation kan daarbij helpen. Dit houdt in dat je regelmatig speelgoed in een bak opbergt en dan ander speelgoed tevoorschijn haalt. Daardoor is er minder speelgoed om uit te kiezen en kan je kind makkelijker besluiten waar het mee gaat spelen.

Verschillende manieren van invitation to play
Er zijn 4 manieren om een invitation to play toe te passen. Dit zijn de opties:
1. Een invitation to play klaarzetten
Zet speelgoed klaar voor je kind om hem of haar uit te nodigen tot spel. Bouw bijvoorbeeld een speelscène met speelfiguurtjes en de autobanen van Waytoplay . Of een leg een puzzel klaar op tafel met alle puzzelstukjes ernaast in een mandje.
Een invitation to play hoeft geen enorme voorbereiding te kosten, zeker in de leeftijd van 0-3 jaar. Dan is omgooien en veranderen wat jij hebt klaargezet ook al een vorm van spelen. Niets leuker dan toekijken hoe iets blokje voor blokje uit elkaar valt, toch?!
2. Silent invitation
Vindt je kind het lastig om zelf tot spel te komen? Roep het innerlijke kind in jezelf naar boven en ga lekker bouwen en spelen met het speelgoed van je zoon of dochter! Zien spelen doet spelen.
Bij deze vorm van invitation to play is het belangrijk om niets te zeggen en gewoon te gaan spelen. Je kleine speelmaatje zal binnen mum van tijd meedoen. Je hoeft geen complimenten te geven; dat haalt je kind vaak weer uit het spel. In stilte naast elkaar spelen of bouwen is alles wat je nodig hebt bij deze speelvorm.
Merk je dat je kind in de spelflow zit? Stap dan rustig naar achteren. Ga lekker rommelen en laat je zoon of dochter zelf spelen. De silent invitation is een fijne manier om je kind aan het spelen te krijgen als het moe is.
3. Een uitnodigende vraag stellen
Ook door je kindje een uitnodigende vraag te stellen, kun je hem of haar aan het spelen brengen. Zeg bijvoorbeeld: “Kun jij een ontbijtje voor mij maken? Daar heb ik zo’n zin in!” Wedden dat je kindje binnen no-time iets voor je heeft gebakken in jullie houten keukentje ! Of vraag: “Wat is de hoogste toren die je kunt bouwen?” en pak de magnetische tegels of houten blokken erbij. Dit is een simpele vorm van invitation to play die tot creatieve uitspattingen kan leiden.
4. Voorbeelden laten zien
Sommige kinderen hebben een voorbeeld nodig om tot spel over te gaan. Ook dat is een mooie vorm van invitation to play, Met een voorbeeld maak je het spelen laagdrempeliger en makkelijker.
Op sociale media zijn onwijs veel leuke voorbeelden te vinden van bouwwerken, bijvoorbeeld met blokken, magnetische tegels of houten regenbogen. Print eens een aantal voorbeelden uit en laat deze aan je kind zien. Of nog leuker: download onze speelgids voor de Grimm’s-regenbogen of onze speelgids voor magnetisch bouwen. Zo heb je altijd meer dan voldoende voorbeelden bij de hand.
Bestel open-einde-speelgoed bij Studio Bambacht - snel in huis!
Stilzitten is voor de meeste kinderen een grote uitdaging. Maar met open-einde-speelgoed hoeft dat ook niet. Je kunt er oneindig veel spellen mee bedenken en het op allerlei manieren combineren.
Kortom: bestel vandaag nog je favoriete open-einde-speelgoed voor heel veel speelplezier. Plaats je je bestelling vóór 16.00 uur? Dan brengen wij hem vandaag nog naar het postkantoor. Bij bestellingen vanaf € 39 is verzenden altijd gratis.
Veelgestelde vragen over invitation to play
Welke speelgoed is het meest geschikt voor een invitation to play?
Speelgoed met een open einde leent zich heel goed voor een invitation to play. Open-ended speelgoed prikkelt de fantasie van je kindje, omdat dit speelgoed uitnodigt om het materiaal zelf te onderzoeken. Voorbeelden van populair open-einde-speelgoed zijn blokken, ballen, ringen en houten regenbogen.
Ook ander speelgoed leent zich goed voor een invitation to play. Zo kun je prima de Paw Patrol-poppetjes of Lego van je kind combineren met de autobanen van Waytoplay of Disney-figuurtjes combineren met houten blokken. Uiteindelijk kan iedere spelsetting een uitnodiging tot spel zijn.
Wanneer bied je een invitation to play aan?
Je kunt een invitation to play aanbieden in de ochtend om rustig de dag te beginnen, na schooltijd om te ontprikkelen of als je kind zich verveelt. Zo stimuleer je je kind om lekker zelfstandig tot spel te komen.
Hoe lang ben je bezig om een goede invitation to play klaar te zetten?
De simpelste invitations to play zijn juist het allerleukst. Hiermee heeft je kind nog veel ruimte om het spel zelf vorm te geven. Je kunt binnen 1 minuut al klaar zijn met een simpele invitation to play. Hoe lang je kind vervolgens met de invitation to play bezig is, verschilt per leeftijd en ook per kind. Over het algemeen kunnen kinderen voor ieder jaar extra bij hun leeftijd zo’n 2-4 minuten langer geconcentreerd spelen. Dus een kind van 2 jaar kan ongeveer 4-8 minuten ergens mee spelen.