909 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

Of je nu een dreumes, peuter of kleuter hebt, je hebt vast wel eens gehoord van de term 'oog-handcoördinatie'. Dit is een belangrijke motorische vaardigheid om alledaagse handelingen uit te voeren. Vanaf 4 maanden snapt je baby dat hij zijn handjes kan gebruiken om voorwerpen te pakken. Alleen om niet mis te grijpen is, moet je baby leren afstand waar te nemen. Een vaardigheid waar je je hele leven profijt van hebt! Wat is de oog-handcoördinatie precies en hoe kun je deze vaardigheid stimuleren bij je kind?

Wat is de oog-handcoördinatie?

De oog-handcoördinatie is het vermogen om handelingen uit de voeren waarbij je kind de ogen en de handen gelijktijdig gebruikt. Je neemt informatie waar met de ogen (over hoe groot een object is, waar jij bent en waar het object zich bevindt, etc.), en de handen voeren de taak uit. Het is een complexe cognitieve vaardigheid, omdat je hiervoor motorische vaardigheden moet combineren met informatie die je met je ogen waarneemt.

Dit zijn voorbeeldsituaties waarin oog-handcoördinatie nodig is:

  • een blokje in een gat stoppen met dezelfde vorm (bijvoorbeeld bij een vormenstoof);
  • puzzelstukjes op de juiste plek leggen;
  • een bal gooien of vangen;
  • voorwerpen op elkaar stapelen (bijvoorbeeld bij stapelspeelgoed);
  • een knikker door een knikkerbaan rollen;
  • een kleurplaat inkleuren.

    De oog-handcoördinatie is, net zoals de pincetgreep, onderdeel van de fijne motoriek.

    Deze vaardigheid ontwikkelt je kind al heel vroeg. Je baby is van nature nieuwsgierig en ontdekt de wereld via zijn handjes. Wanneer je baby bijvoorbeeld reikt naar de figuren aan de mobiel van de box, vormt dat al het begin voor een goede hand-oogcoördinatie.

    Zodra je kind een voorwerp ziet, zal het eerst met één hand ernaar reiken. Vervolgens lukt het je baby om met twee handen het speelgoed op de juiste plaats te krijgen.

    Waarom is de oog-handcoördinatie belangrijk?

    Een goede oog-handcoördinatie is in het dagelijks leven belangrijk omdat ieder mens dit continugebruikt bij dagelijkse handelingen. Je hele leven lang. Of het nu gaat om een glas wateroppakken, een e-mail typen, dingen opschrijven, koken of videogames spelen.

    Je realiseert het je misschien niet dagelijks, maar dankzij een goede oog-handcoördinatie hoef je bij deze alledaagse activiteiten niet na te denken hoe je ze goed uitvoert. Ook tijdens het sporten is een goede oog-handcoördinatie belangrijk om snel te reageren.

    8 activiteiten om de oog-handcoördinatie van je kind te verbeteren

    Je kind ontwikkelt de oog-handcoördinatie spelenderwijs. Het kan nooit kwaad om je kind daar een handje bij te helpen. Er zijn veel verschillende activiteiten waarmee je de oog-handcoördinatie kunt stimuleren. We geven je een aantal leuke oefeningen om de oog-handcoördinatie te verbeteren:

    1. Leg je baby onder de babygym of laat je kindje kijken naar een mobiel. De grijpgrage handjes van je baby reiken maar wat graag naar de hangende speeltjes. Zo kan je baby goed oefenen met het inschatten van afstanden.
    2. Bouw torens. Door houten blokken op elkaar te stapelen, leert je kind om verfijnde bewegingen te gebruiken. Ook de ringen op een stapeltoren stapelen is hier voor jonge kinderen heel geschikt voor.
    3. Speel met kinetisch zand. Kliederen, kneden, vormen maken, experimenteren, ontdekken, spelend met de handen: het maakt je kind én de fijne motoriek blij. De stapelbekers van Mushie zijn perfect om samen met kinetisch zand te gebruiken en zo de oog-handcoördinatie te ontwikkelen. Stapel de bekers op, schep de bekers vol, druk de bekers in het zand en maak zandvormpjes. Allemaal goede oefeningen!
    4. Los samen puzzels op. Op zoek gaan naar de juiste puzzelstukjes en deze op de goede plek neerleggen stimuleert de fijne motoriek van je kind. En het is ook nog superleuk en leerzaam om van een “kale” puzzelplaat stukje voor stukje een plaat vol leuke figuren te maken.
    5. Doe blokjes in een vormenstoofHet vergt nogal wat inzicht en coördinatie om het juiste blok in het gat met de juiste vorm te krijgen. Ook kun je de blokjes van de vormenstoof stapelen. Dit is perfect speelgoed om de fijne motoriek en oog-handcoördinatie mee te trainen.
    6. Maak een mooie kralenketting van rijgkralenKralen rijgen is een goede oefening voor de oog-handcoördinatie. Zie de naald maar eens in het gat van de kraal te krijgen. Begin met grote kralen met grote gaten om het je kleintje makkelijker te maken. Naarmate je kind ouder wordt, kun je steeds kleinere kralen rijgen. Gebruik op latere leeftijd bijvoorbeeld strijkkralen en rijg die aan een dun koord.
    7. Rol, gooi, vang, jongleer en stuiter met een balDit is een van de beste manieren om de hand-oogcoördinatie te verbeteren. Ook is het een leuke activiteit om een frisse neus te halen. Je kunt ballen van verschillende groottes Zo is een heel kleine bal moeilijker te vangen dan een gewone bal.
    8. Speel een old school potje bowlenHet is nog niet zo makkelijk om de afstand van de kegels in te schatten en de bal naar het juiste puntte richten. Een goede oefening dus om de oog-handcoördinatie te trainen!

    Koop leuk en educatief speelgoed bij Studio Bambacht

    Bij Studio Bambacht vinden we het belangrijk dat speelgoed méér is dan alleen leuk om mee te spelen. We verkopen dan ook veel speelgoed dat de fijne motoriek van je kind stimuleert, zoals vormenstoven, houten blokken en puzzels.

    Bekijk onze collectie speelgoed en kies jouw favoriete items. Zo kun je je kind op een leuke manier stimuleren om de oog-handcoördinatie verder te ontwikkelen.

    Het leukste speelgoed om de oog-handcoördinatie te verbeteren!