1265 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

Misschien heb je al eens van de pincetgreep gehoord. Dit is een belangrijke motorische vaardigheid om dingen te kunnen vastpakken. Baby’s beginnen er al op jonge leeftijd mee te oefenen. Vanaf zo’n drie maanden gaat je baby steeds meer naar dingen grijpen. Dat ontwikkelt zich verder totdat je baby vanaf 9 maanden de pincetgreep gaat oefenen. Je zult ontdekken dat geen kruimel op de grond meer veilig is. Wat is de pincetgreep precies en hoe kun je je kleintje laten oefenen met deze greep?

Wat is de pincetgreep?

De pincetgreep houdt in dat je baby iets kan vastpakken of oprapen tussen de duim en wijsvinger. Hierbij moet je kind tegelijkertijd de duim en wijsvinger coördineren om een taak uit te voeren. De pincetgreep vraagt om een goede hand-oogcoördinatie.

De pincetgreep is onderdeel van de fijne motoriek. Je moet weten: alle bewegingen die de mens maakt, zijn in te delen in grove en fijne motoriek. Onder grove motoriek vallen alle grote bewegingen, zoals kruipen, lopen en rechtop zitten. De fijne motoriek bestaat uit kleine bewegingen en fysieke handelingen die om de nodige precisie vragen. Hiervoor gebruikt je meestal je handen en vingers.  

Onder fijne motoriek valt bijvoorbeeld het pakken van een rozijntje of het vasthouden van een pen. Bij beide handelingen heeft je kind de pincetgreep nodig. Dit is dan ook een belangrijke vaardigheid om te leren, omdat kinderen er hun hele leven gebruik van maken.

Vanaf welke leeftijd leert je kind de pincetgreep?

De meeste kinderen leren de pincetgreep op een leeftijd tussen de 9 en 12 maanden. Dit gaat niet in één keer; je baby leert de pincetgreep in twee stappen:

  1. De primitieve pincetgreep: je baby kan een blokje vasthouden tussen de eindkootjes van de duim en de wijs- en middelvinger. Over het loslaten van het blokje heeft je baby dan nog geen controle. Baby’s ontwikkelen de primitieve pincetgreep zo rond de 9 maanden.
  2. De pincetgreep: je baby kan een blokje vasthouden tussen de eindkootjes van zijn duim en wijsvinger. Ook snapt je baby hoe hij het blokje weer moet loslaten. De pincetgreep ontstaat rond de 11 maanden.

De meeste kinderen kunnen rond de 12 maanden veel kleine voorwerpen, zoals taartkruimels, poppetjes of steentjes, oppakken. Let wel op: kinderen zijn rond die leeftijd ook nog volop dingen aan het ontdekken met hun mond. Houd daarom juist rond deze leeftijd kleine voorwerpen weg bij je kindje en blijf erbij als je kind bijvoorbeeld naar grindsteentjes of schelpen grijpt. Zo voorkom je dat je kind die dingen in zijn mond stopt.

Waarom is de pincetgreep belangrijk?

Je gebruikt de pincetgreep als volwassene op allerlei manieren: je overhemd dichtknopen, kleine voorwerpen pakken, een muntje van de grond rapen, etc. Je kind ontwikkelt uit de pincetgreep later de juiste pengreep (driepuntsgreep). De pincetgreep is dus ook een belangrijke vaardigheid om later een pen goed vast te houden en te leren schrijven.

Hoe oefen je de pincetgreep?

Je baby kan de pincetgreep op verschillende manieren oefenen. Lees ook onze tips om de pincetgreep te stimuleren bij je kind. Dit zijn nog een paar manieren om je kind te laten oefenen met de pincetgreep:

  • Laat je baby veel onderzoeken met de handen. Speelzijde is een mooi voorbeeld van speelgoed dat perfect is om met de handen te onderzoeken. Je baby kan uitgebreid aan de stof voelen en deze proberen op te pakken. Stop de speelzijde ook eens in een vormenstoof. Een leuke manier van spelen, voelen en ontdekken! Speelzijde in vormenstoof om pincetgreep te stimuleren
  • Laat je baby spelen met ballen met verschillende groottes en structuren. Het gooien met en knijpen in ballen is een goede manier om de pincetgreep te bevorderen en de coördinatie te ontwikkelen. Daarvoor zijn bijvoorbeeld deze ballen uit onze webshop heel leuk:
    • De grijpbal van Little Dutch (verkrijgbaar in roze of blauw) heeft verschillende stofjes en uitsparingen, zodat je baby de bal makkelijk kan pakken.
    • De sensorische ballen van Natruba (in groen, bruin of beige) zijn geweldig om te ontdekken door de verschillende reliëfstructuren.
    • De bijtballen van Mushie zijn heel licht en door de grote uitsparingen makkelijk vast te pakken.
    • Of kies voor de kralenbal van Trixie (in het roze, blauw, bruin of groen). Die hebben door de houten kralen een unieke structuur, zijn licht en zijn goed vast te pakken door de grote gaten.
  • Laat je baby de blokjes van een vormenstoof oppakken en ontdekken. Of stop verschillende mini-speelzijdedoeken in de vormenstoof en laat je baby deze eruit trekken.
  • Laat je baby zelf eten. Rozijntjes, kleine stukjes groente, fruit of brood zijn bijvoorbeeld ideaal om je kind zelf kleine stukjes te laten vastpakken en naar de mond te bewegen. Blijf er wel zelf bij om verstikkingsgevaar te voorkomen en gebruik bij voorkeur “zacht” eten.
  • Moedig je kind aan om beide handen te gebruiken. Heeft je kind iets vast in de ene hand? Geef je kind dan iets voor in het andere handje.

Ook als je kind langzaam maar zeker verandert in een gezellige peuter, is het belangrijk om de pincetgreep te blijven oefenen. In het artikel ‘Hoe leer je je peuter de pincetgreep te oefenen? 7 tips!’ delen we 7 leuke activiteiten om de pincetgreep verder te verfijnen.

Safety first!

Tijdens het ontwikkelen van de pincetgreep onderzoekt je baby graag alles met zijn mond. Let daarom goed op wat je baby allemaal te pakken krijgt tussen zijn vingertjes. Heel kleine voorwerpen maar ook vieze dingen (zoals kauwgom op straat of kattenbrokjes) zijn leuk om op te pakken en te onderzoeken. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat je baby zich in kleine voorwerpen kan verslikken of zelfs kan stikken. Houd voorwerpen met verstikkingsgevaar daarom altijd buiten bereik van je baby! En houd zelf een oogje in het zeil.

Oefen de pincetgreep samen met je kind

Wil jij je baby of peuter stimuleren om zich de pincetgreep eigen te maken? Met o.a. de sensorische ballen van Natruba, prachtig speelzijde of een vormenstoof kan je kind daar volop mee oefenen. Vind jouw favoriete speelgoed via Studio Bambacht. Dan heb je het speelgoed al in no-time in huis.

Heb je vragen over specifiek speelgoed of over hoe je de pincetgreep kunt oefenen? Stel ze gerust aan Iris via de chat of via info@studiobambacht.nl.