1265 mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9,9!

Valuta

Een hydrofiele doek gebruik je dagelijks voor de verzorging van je baby. Je kunt er niet genoeg van hebben. En dat komt deels doordat er ook altijd genoeg van deze handige doeken in de was zitten. Dan is het wel zo handig als je weet hoe je jouw hydrofiele doeken mooi een schoon houdt. Lees snel verder voor onze beste tips om je hydrofiele doek te wassen, drogen en strijken. 

Hoe was je hydrofiele doeken?

Hydrofiele doeken wassen doe je op minimaal 30 graden en maximaal 60 graden. Op de meeste labels staat wassen op maximaal 40 graden, maar veel ouders laten hydrofiele doeken zonder problemen op 50 of 60 graden in de wasmachine draaien. Het makkelijkst is om de doeken met de gewone was mee te wassen op een temperatuur van minimaal 30 en maximaal 40 graden.

Ook kun je beter geen wasverzachter gebruiken. Wasverzachter maakt de hydrofiele doek namelijk minder vochtabsorberend.

Tips om je hydrofiele doek te wassen 

Ga je je hydrofiele doeken wassen? Dan zijn dit een paar tips om mee te nemen:


  1. Je kunt normaal wasmiddel gebruiken voor je hydrofiele doek. Heeft je baby last van huidirritatie of een allergie? Gebruik dan een neutraal wasmiddel zonder parfum. In andere gevallen is dat niet per se nodig.
  2. Gebruik – hoe verleidelijk het ook is om het voor de zachtheid wel te doen - geen wasverzachter. Door wasverzachter neemt je hydrofiele doek minder vocht op.
  3. Lees de instructies op het label van de doek voordat je deze gaat wassen. Daarop staan de instructies die voor deze doek
  4. Was de hydrofiele doeken het liefst met soortgelijke kleuren (licht bij licht en donker bij donker). Een colour catcher-doekje kan daarbij handig zijn. Zo kun je meerdere kleuren bij elkaar gooien, omdat het doekje eventuele afgegeven kleuren opvangt.

Als je deze tips volgt, kun je de hydrofiele doeken gewoon bij elk type was doen.

Moet je hydrofiele doeken wassen voor gebruik?

Ja, was de hydrofiele doeken altijd voor het eerste gebruik. Dan weet je zeker dat je eventuele chemische stoffen van de doek wast. Ook verwijder je op die manier het vuil dat tijdens het transport op de doek kan komen. Op die manier is je hydrofiele doek sowieso schoon en fris als je deze gebruikt.

Door het wassen wordt de hydrofiele doek ook lekker zacht en versterk je het absorptievermogen van de doek.

Hydrofiele doeken drogen

Hydrofiele doeken in de droger stoppen is heel verleidelijk, omdat ze hierdoor na het wassen sneller droog zijn. Onthoud wel: de droger kan de stof wel 5 – 15% laten krimpen. Daarom kun je de hydrofiele doeken beter aan een wasrek of waslijn laten drogen. Ze drogen supersnel!  

Je zult zien dat de doeken ook langer meegaan als je ze ophangt aan de waslijn of het droogrek om te drogen.

Moet je hydrofiele doeken strijken?

Je kunt een hydrofiele doek strijken, maar het is beter om dat niet te doen. De katoenvezels worden door het strijken glad, waardoor ze minder vocht opnemen. Niet wat je wilt! Het is beter om de doeken uit te hangen op een rek of aan een waslijn. Als je ze recht ophangt, zullen ze alsnog redelijk kreukvrij opdrogen. Laat de strijkbout dus lekker staan. Dat scheelt je nog een huishoudelijke taak ook. 

Wil je toch heel graag de hydrofiele doeken strijken? Volg dan deze tips op om de hydrofiele doek zo lang mogelijk mooi te houden:

  1. Gebruik geen stoom tijdens het strijken.
  2. Strijk een hydrofiele doek pas als deze helemaal droog is.
  3. Zet het strijkijzer altijd op de laagste temperatuur. Gebruik nooit temperaturen boven de 150 °C.

Lees ook: Hydrofiele doeken: echt álles wat je moet weten

Hoe krijg je hydrofiele doeken zacht?

Het helpt om hydrofiele doeken zacht te houden als je ze niet strijkt en niet in de droger stopt. Het strijkijzer (zeker als je heet strijkt) kan namelijk de zachtheid van de stof aantasten. Daarnaast kan de droger de vezels van de stof beschadigen, vervormen of laten krimpen. Zonde! Dus laat de hydrofiele doek na de wasbeurt vooral aan de lucht drogen. Dan droogt hij razendsnel én blijft de doek langer zacht.

Oh ja, gebruik ook geen wasverzachter. Dat maakt de doeken wel zacht, maar ze verliezen daardoor ook het absorberend vermogen. Dat is zonde!

Wat verder helpt, is om een hydrofiele doek te kopen die van zichzelf superzacht is. Sommige doeken voelen stug aan; andere hebben een heerlijk zachte stof. Zo gebruiken we voor de hydrofiele doeken van Studio Bambacht het allerzachtste katoen. Daarmee heb je een doek die vanaf het begin zacht is en daardoor ook langer zacht blijft.

Bestel de zachtste hydrofiele doeken bij Studio Bambacht

Hopelijk weet jij nu hoe je je hydrofiele doek kunt wassen, drogen en strijken (of nou ja, dat laatste liever niet). Kun jij nog wel wat extra hydrofiele doeken gebruiken? Shop dan een hydrofiele doek bij Studio Bambacht. En het leuke is: we hebben ook hydrofiele doeken met naam en XL-hydrofiele doeken. Ook heel tof als kraamcadeau!

Bestel je de hydrofiele doeken op werkdagen vóór 16:00 uur? Dan versturen we ze dezelfde dag nog. Voor een hydrofiele doek met naam geldt een levertijd van 1-5 werkdagen.

Veelgestelde vragen over hydrofiele doeken wassen

Kunnen hydrofiele doeken in de droger?

Hydrofiele doeken kunnen in de droger, maar het is beter om dat niet te doen. Je droogt de doek het beste door hem even op te hangen aan een waslijn of droogrek. Dan droogt de doek namelijk op een natuurlijke manier en blijft de doek langer zacht. In de droger kunnen hydrofiele doeken wel 5-15% krimpen. Ook kan de droger de vezels aantasten. Daarom is aan de lucht drogen beter.

Waarom moet je hydrofiele doeken strijken?

Nee, het is niet nodig om hydrofiele doeken te strijken. Het is zelfs beter om dat niet te doen, omdat het hete strijkijzer vaak niet goed is voor de vezels van de doek. Wil je de doek toch strijken omdat er een hardnekkige kreukel is? Doe dat dan heel voorzichtig op lage temperaturen en zonder stoom.

Wat te doen als er een hardnekkige vlek in mijn hydrofiele doek zit?

Zit er een hardnekkige vlek in je hydrofiele doek? Laat de doek dan eerst even weken met vlekkenverwijderaar in een emmertje. Volg hiervoor de instructies van het middel dat je gebruikt. Vervolgens kun je de hydrofiele doek wassen in de wasmachine. Laat het daarna drogen aan de lucht. Dan is de doek weer vlekvrij klaar voor gebruik.