Lees jij je kindje vaak voor? Fantastisch! Er is niets fijner voor je kindje dan elke dag samen een verhaaltje lezen. Samen voorlezen is echt een moment van ontspanning en samenzijn. Maar hoe zorg je ervoor dat je er een leuke activiteit van maakt? Voor een baby lees je bijvoorbeeld anders voor dan voor een peuter. Geen zorgen: met deze tips maak je voorlezen leuk voor jezelf én je kind, van elke leeftijd!
Samen lezen levert veel voordelen op
Even een moment van quality-time nemen, de ontwikkeling van je kind bevorderen, de fantasie van je kind prikkelen… Er zijn een heleboel voordelen aan samen een boekje lezen. Hoe eerder je begint met voorlezen, hoe beter het is voor de ontwikkeling van je kind. Niet alleen op het gebied van taal, maar ook mentaal. Je kunt onderwerpen bespreekbaar maken en je leert je kind om zich te verplaatsen in anderen. Maar hoe kun je voorlezen nu zo interessant en leerzaam mogelijk maken?
Een goede voorbereiding is het halve werk
Lees het kinderboek dat je gaat voorlezen altijd eerst zelf even door. Soms heeft een boek namelijk een heel andere wending. Door het boek vooraf door te nemen, weet je precies wat er gaat komen en kom je niet onverwachts voor een verrassing te staan. Bovendien kun je het gemakkelijker voorlezen. Ook is het fijn als je het boek zelf ook leuk vindt. Jouw stemming bepaalt het enthousiasme van je baby of peuter.
Je baby voorlezen
De meeste kinderen worden pas voorgelezen vanaf 2 jaar, maar baby’s vinden het net zo leuk! Een baby kan zelf nog geen boekjes vasthouden, maar vindt het wel leuk om jouw stem te horen en naar felle kleuren en zwart-wit contrasten te kijken. Vanaf drie maanden kun je hier al mee beginnen en vanaf 9 maanden kan je baby al dingen aanwijzen en meer begrijpen. Vooral rijmboekjes doen het op die leeftijd goed. Zo maak je het voorlezen leuk voor je baby:
Laat de plaatjes uit het boek goed zien
Vanaf 3 maanden kan je baby al heel goed naar plaatjes kijken. Een leuke manier is om je baby even kort op zijn buikje te leggen en naar de plaatjes in een boek te laten staren. Babyboekjes met een goed contrast, zoals Baby ziet van Chez Picthall, zijn dan heel fijn. Zo stimuleer je ook gelijk de fysieke ontwikkeling van je baby omdat je baby zijn hoofdje omhoog moet tillen om de plaatjes te bekijken.
5 minuten voorlezen is al genoeg
Een paar keer 5 minuutjes voorlezen per dag is al meer dan voldoende. Kies dan ook geen hele lange verhalen, want daar heeft je baby de aandachtsspanne niet voor.
Kies een vast moment om je baby voor te lezen
Routine is belangrijk. Kies een vast moment op de dag waarin je de rust neemt om samen te lezen. Een baby vindt het fijn om te weten wat er gaat komen. Door bijvoorbeeld elke dag te lezen voor het slapen gaan, creëer je een fijn en duidelijk slaapritueel voor je kindje. Het is bovendien een fijne manier om samen de dag af te sluiten. Welterusten, kleine beer, De leeuw de niet kom slapen of Raad eens hoeveel ik van je hou zijn mooie prentenboeken met een lieve boodschap om in de avond voor te lezen.
Betrek je baby bij het voorlezen
Ondanks dat hij of zij misschien nog niet alles begrijpt, vindt je baby het fijn om meegenomen te worden in een verhaaltje. Maak oogcontact, reageer op je kindje, praat tegen je baby en wijs dingen aan. Zorg dat je kindje jou goed kan zien. Een baby heeft veel aan het zien van gezichtsuitdrukkingen. Ook kun je spelen met je stem door te fluisteren, langzaam of snel te praten of emotie in je stem te leggen. Niets fijner dan het geluid van jouw stem!
Geef je kind speciale babyboekjes
Dikke stoffen babyboekjes of knisperboekjes van verschillende materialen zijn voor je baby ook heel leuk speelmateriaal. Je kind zal ermee gooien, erop sabbelen en ze uitvoerig bestuderen. In veel stoffen baby- of knisperboekjes staat geen tekst, maar door wat je ziet in het boekje te benoemen, leert je baby veel. Uiteindelijk gaat hij of zij mee proberen te lezen als jullie vaak genoeg samen oefenen.
Je peuter voorlezen
Voorlezen is voor peuters een feest. Wat is er nu fijner dan quality-time met papa, mama, oma of opa? Voorlezen voor het slapengaan is voor je kindje echt een genietmoment. Bovendien is het heel goed voor de taalontwikkeling. Vooral tussen 2 en 3 jaar maakt je kind echt een sprong qua taalgebruik en -begrip.
Introduceer jullie leesmoment
Je kind vindt het fijn als hij of zij weet wat er gaat komen. Zeg bijvoorbeeld telkens: zullen we samen een boekje lezen? Of zorg dat je een vast moment kiest, bijvoorbeeld voor het slapengaan. 'Retteket, we gaan nog niet naar bed' van Harmen van Straaten of 'Het grote bedtijdgedoe van Sophie Schoenwald' zullen je peuter met een grote lach doen slapen.
Laat emoties zijn
Kijk boos, verdrietig of blij. Maak geluiden die erbij horen. Geef het verhaal non-verbale kracht door uitdrukkingen te laten zien. Zo gaat het nog meer leven voor je kind. Zorg dus ook dat jullie tijdens het voorlezen elkaars gezicht goed kunnen zien.
Vergeet de plaatjes niet
Je hoeft heus niet altijd letterlijk te lezen wat er in het boek staat. Ook het bespreken van alle illustraties is een prima manier om je peuter voor te lezen. Zorg ervoor dat je peuter altijd alle plaatjes kan zien en wie weet verzinnen jullie samen wel een heel nieuw verhaal!
Maak het voorlezen interactief
Peuters hebben nog een hele korte concentratieboog, wat helemaal prima is. Om de aandachtspanne te vergroten kan het actief betrekken van je kind tijdens het voorlezen helpen. Stel je kindje tijdens het voorlezen bijvoorbeeld verschillende vragen. Bij jonge kinderen kun je bijvoorbeeld vragen: waar is de koe? Of laat je kindje het laatste woord van het rijmpje of de zin invullen. Of vraag hoe hij of zij denkt dat het verhaaltje verder gaat. Als je kind niet reageert op jouw vragen, kun je zelf benoemen wat je op de plaatjes ziet. Dan haakt je kind vast vanzelf aan!
De kracht van herhaling
Je kind vindt het fijn om te weten wat er komt, daarom lezen kinderen het liefst elke keer hetzelfde boek! Wees dus niet bang om vaker hetzelfde boek te pakken. Mocht je daar zelf verveeld van raken, hebben we een paar tips voor je om een boek na tien keer voorlezen nog steeds leuk voor jezelf te houden.
Rustig afschakelen
Zorg dat je kind rustig uit het verhaal kan stappen. Klap na de laatste zin dus niet het boek dicht met de opmerking: “Zo, en nu naar bed!” Geef je peuter even de tijd, praat na over het boekje en sluit dan rustig af.
Met deze tips wil je kind ongetwijfeld niets anders meer dan elke dag lekker samen lezen! Er zijn zoveel leuke voorleesboeken te vinden. Dus waar wacht je nog op? Bekijk onze collectie kinderboeken en bestel je favoriete boek eenvoudig online bij Studio Bambacht.